Sociodemographic and Economic Factors Influencing the Consumption of Chicken and Other Poultry in Peru in 2016-2020

Authors

DOI:

https://doi.org/10.20453/stv.v11i2.4557

Keywords:

chicken, consumption, sociodemographic factors, microeconomic factors, macroeconomic factors

Abstract

The objective of this study was to analyze the sociodemographic, microeconomic, and macroeconomic factors that influenced chicken consumption in Peru from 2016 to 2020. An observational, descriptive, retrospective, and correlational study design was employed. Data were collected from the digital platform of the Ministry of Agriculture and Irrigation (Midagri) and the National Institute of Statistics and Informatics (INEI). The results revealed steady growth in consumption. The Pearson correlation coefficient identified a strong, positive, and significant linear relationship between consumption and sociodemographic variables: educational level (r = 0.95; p= 0.01) and population growth (r = 0.99; p = 0.0004); macroeconomic factors: GDP (r = 0.90; p = 0.03) and import of hard yellow corn (r = 0.93; p = 0.01); and a microeconomic factor: national consumption of hard yellow corn (r= 0.99; p = 0.001). However, a negative relationship was identified between consumption and inflation (r = –0.86; p = 0.057). Additionally, the coefficient of determination was calculated for the variables showing a significant relationship, yielding values higher than 0.81. Thus, it was determined that these independent variables explain more than 80% of the variance in chicken consumption. It is concluded that consumption is negatively influenced by external factors such as variations in chicken prices, increases in raw material costs, or internal factors such as rising inflation, which negatively affect household income and generate food insecurity among vulnerable populations.

References

Anderson, R. M., Heesterbeek, H., Klinkenberg, D., & Hollingsworth, T. D. (2020). How will country-based mitigation measures influence the course of the COVID-19 epidemic?. The lancet, 395(10228), 931-934.

Becerra Hernández, M. A., Llosa Rubio, G. F., & Paico Casavilca, J. M. (2015). Planeamiento estratégico del sector avícola cárnico en el Perú. Tesis Magíster en Administración Estratégica De Empresas. Pontificia Universidad Católica del Perú. 2015. 159p.

Bello, H. M., Nokotjoa, R. T., & Paramaiah, C. (2009). An Analysis of Poultry Investment Function: A Case Study of Lesotho. IUP Journal of Agricultural Economics, 6(3/4), 56. https://search.proquest.com/docview/196351710? accountid=43847.

Benítez-Ramírez, J. G., García-Mata, R., Mora-Flores, J. S., & García-Salazar, J. A. (2010). Determinación de los factores que afectan el mercado de carne bovina en México. Agrociencia, 44(1), 109-119.

Benito, V.L.V., & Cortez, T.J.A. (2020). Producción de carne de pollo en Perú. Revista Estudiantil Agro-Vet, 4(1), 494-498.

Cataldo, R., Arancibia, M., Stojanova, J., & Papuzinski, C. (2019). General concepts in biostatistics and clinical epidemiology: Observational studies with cross-sectional and ecological designs. Medwave, 19(8), e7698.

[CSAM- GANESAN]. Comité de Seguridad Alimentario Mundial-Grupo de alto nivel de expertos en seguridad alimentaria y nutrición. (2020). Los efectos de la COVID-19 en la seguridad alimentaria y la nutrición: elaboración de respuestas eficaces en materia de políticas para abordar la pandemia del hambre y la malnutrición. Documento Temático, 1-22

[DGESEP/MINAGRI]. Dirección General de Seguimiento y Evaluación de Políticas. Ministerio de Agricultura y Riego. (2017). Boletín Estadístico Mensual de la Producción y Comercialización Avícola, 38p.

[DIEES]. Dirección de Investigación y Evaluación Económica y Sectorial. (2019) Panorama agroalimentario. Carne de pollo 2019. Fideicomiso Instituido en Relación con la Agricultura – México, 20p.

[DGPA/MINAR]. Dirección General de Políticas Agrarias. Ministerio de Agricultura y Riego (2016). Informe sobre Comercialización de pollo en Lima Metropolitana y Callao, 23p.

[FAO]. Organización de las Naciones Unidas para la alimentación y la agricultura (2013). Revisión del Desarrollo Avícola, 130p.

[INEI]. Instituto Nacional de Estadística e Informática. (s.a.). Metodologia de cálculo del producto bruto interno anual. Recuperado de: https://www.inei.gob.pe/media/MenuRecursivo/metodologias/pbi02.pdf.

Izarra Casavilca, C. M., & Zuñiga Matamoros, R. (2019). Hábitos y preferencia del consumo de carne de las diferentes especies de animales domésticos en el distrito de Huancavelica. Tesis título profesional de Ingeniero Zootecnista. Universidad Nacional de Huancavelica, 74p.

Martínez, I.J., & Villezca B.P.A. (2001). Importancia del consumo de carnes, pescados y mariscos en la alimentación en México. Efectos del ingreso y factores socioeconómicos sobre su gasto. Ens. Rev. Econ, 20, 1-52.

Pérez-Rodrigo, C., Gianzo, C.M., Gotzone, H.B., Ruiz, L.F., Sáenz, L.C., & Aranceta-Bartrina, J. (2020). Confinamiento por la pandemia COVID-19 en España. Revista Española de Nutrición Comunitaria, 26(2), 1-17.

Poma, F.E.A. (2021). Comercialización de pollos vivos en una integración comercial. Tesis título de Ingeniero Zootecnista. Universidad Nacional Agraria La Molina, 32p.

Quiroz, B. (2018) Microeconomía. Ed. Baldemar, 308p.

Raad, B.C.D. (2003). Plan de negocio para una distribuidora de pollo. Proyecto de grado. Universidad de los Andes. Santa Fe de Bogotá, 144p.

Rebollar, E. R., & Rebollar, S. R. (2019). Determinantes de la demanda de carne de pollo en canal en México, 1990-2018. Agro Productividad, 12(12), 75-80.

Rodríguez DLC. K.D. (2018). Las principales determinantes del sector avícola y su relación con la producción de carne de pollo. Tesis para optar el grado académico de Bachiller en International Business. Universidad San Ignacio de Loyola, 45p.

Sánchez, Q.G. (2001). Debate agrario. Transmisión de precios y cointegración en la industria avícola peruana. Ecuador debate, 184p.

Téllez, D.R., Saturnino, M.F.J., & Martínez, D.M.A. (2016). Caracterización del consumidor de carne de pollo en la zona metropolitana del Valle de México. Estudios Sociales 48. México. 27p.

Vargas, I..A.M. (2020). Evaluación productiva y económica de dos líneas de pollos de engorde (Cobb 500 Y Ross 308) En el distrito Eduardo Villanueva de la provincia de San Marcos, Cajamarca. Tesis de Ingeniero Zootecnista. Universidad Nacional de Cajamarca, 93p.

Published

2023-07-12

How to Cite

Zuazo, J., & Amarista, M. (2023). Sociodemographic and Economic Factors Influencing the Consumption of Chicken and Other Poultry in Peru in 2016-2020. Salud Y Tecnología Veterinaria, 11(1), 26–36. https://doi.org/10.20453/stv.v11i2.4557